Nikotin je rostlinný pyridinový alkaloid obsažený v tabáku. Tabák (Nicotiana) je rod rostlin z čeledi lilkovité a užívá se ve formě cigaret, doutníků a v dýmkách. 

Historie

Do Evropy se tabák dostal z Ameriky. Původní obyvatelé žvýkali a kouřili listy tabáku a rozšiřovali rostlinu po celé krajině. V době, kdy Columbus přistál na San Salvadoru v roce 1492, byl už tabák rozšířen po celém území Ameriky a blízkých ostrovech a listy se staly formou výměnného obchodu.

Okolo roku 1500 se tabákové výrobky začali šířit dál do světa, protože španělští, portugalští a později i angličtí námořníci dováželi a představovali tabák v evropských přístavech. 

Jean Nicot de Villemain, francouzský velvyslanec v Lisabonu, se dozvěděl o „léčivých“ vlastnostech tabáku a představil jej na francouzském dvoře (nakonec bylo jeho jméno použito pro návykový alkaloid – nikotin). Brzy poté začali královští lékaři studovat a podporovat tuto rostlinu.  

V roce 1612 začal John Rolfe pěstovat tabák v Jamestownu, anglickém osídlení v Americe. Oženil se s Pocahontas, dcerou náčelníka domorodého kmene, a jejich vztah byl později romantizován do amerického folklóru. Tabák se velmi rychle stal hlavní komoditou a dokonce i měnou kolonií Spojených států. V roce 1880 James Bonsack vynalezl stroj na výrobu cigaret a komerční cigarety začaly být široce distribuovány. Počátkem 20. století se prodaly již miliardy cigaret a doutníků.

V průběhu 20. století se spotřeba cigaret zvýšila, vědecký pokrok se zrychlil a odpor proti kouření začal růst.

V roce 1950 epidemiologické studie spojily kouření s rakovinou plic a dalšími onemocněními a tím začala propagace nebezpečí tabáku.

V roce 1965, kdy americký kongres přijal zákon o označování cigaret varovným štítkem na každém balení cigaret, ve Spojených státech kouřilo 42% dospělých.

Demografické odhady na počátku roku 2000 ukázaly, že na celém světě bylo více než 1,2 miliardy kuřáků a 80% v méně rozvinutých zemích. 

Jean Nicot de Villemain

Christopher Columbus

Pocahontas

Účinky nikotinu

Nikotin je jak sedativum, tak stimulant. Užívá se zpravidla formou kouření, žvýkání či šňupání tabáku, nověji je používán jako součást náplní elektronických cigaret. Váže se na tzv. nikotinové acetylcholinové receptory v nervové soustavě, vyvolává stav relaxace a stimuluje myšlení a pozornost. Ve stejnou chvíli však také nepřirozeně stimuluje srdeční činnost a především vyvolává extrémně silnou závislost. Považuje se za jednu z nejnávykovějších látek vůbec.

Když je tělo vystaveno nikotinu, jedinec zažije „nakopnutí“. To je částečně způsobeno tím, že nikotin stimuluje nadledviny, což vede k uvolnění adrenalinu. Tento nárůst adrenalinu stimuluje tělo. Následuje okamžité uvolnění glukózy, spolu se zvýšením srdeční frekvence, dýchání a krevního tlaku.

Nikotin také způsobuje, že pankreas produkuje méně inzulínu, což způsobuje mírné zvýšení hladiny cukru v krvi nebo glukózy.

Nikotin nepřímo způsobuje uvolňování dopaminu v mozkových centrech zábavy a motivace a s narůstajícím dopaminem se zvyšuje pocit spokojenosti. Podobný účinek nastává, když lidé užívají heroin nebo kokain. Uživatel drogy má příjemné pocity.

Spotřeba nikotinu je také spojena se zvýšenou ostražitostí, euforií a pocity uvolnění.

Studie ukázaly, že nikotin zlepšuje paměť a koncentraci. Předpokládá se, že je to způsobeno zvýšením acetylcholinu a norepinefrinu. Norepinefrin také zvyšuje pocit bdělosti nebo vzrušení.

Nikotin vede ke zvýšení hladin beta-endorfinu, což snižuje úzkost.

Jak tělo zpracovává nikotin

Po vdechnutí tabákového kouře nikotin rychle vstoupí do krevního oběhu, překročí hematoencefalickou bariéru a mozku dosáhne během 8 až 20 sekund po inhalaci. Během přibližně 2 hodin po vstupu do těla je polovina nikotinu z těla pryč. Množství nikotinu, které do těla vstupuje, závisí na typu použitého tabáku, na tom, zda kuřák vdechuje kouř nebo ne a zda je použit filtr a o jaký typ filtru jde.

Tabákové výrobky, které jsou žvýkané, umístěné uvnitř úst nebo šňupány, mají tendenci uvolňovat do těla podstatně větší množství nikotinu než ty, které se kouří.

Nikotin se odbourává v játrech.

Tolerance nikotinu

Tolerance nikotinu se zvyšuje s množstvím spotřebovaného nikotinu a lidé potřebují vyšší dávky, aby měli stejné počáteční účinky. Vzhledem k tomu, že většina nikotinu v těle opouští tělo během spánku, tolerance je prakticky nižší ráno.  Nikotin se stává méně účinným v průběhu dne, kvůli nárůstu tolerance vůči němu.

Závislost na nikotinu

Nikotin je vysoce návykový. Lidé, kteří pravidelně přijímají nikotin a pak jej náhle přestanou užívat, mohou pociťovat nepříjemné abstinenční příznaky, které mohou zahrnovat:

  • Chuť a touha po cigaretě
  • Pocity prázdnoty
  • Úzkosti a deprese
  • Podrážděnost
  • Poruchy pozornosti a soustředění
  • A další možné příznaky

Nikotin přijímán z kuřáckého tabáku je jednou z nejtěžších látek, od kterých se lidé snaží odvykat.

Menší množství nikotinu v cigaretách snižuje úroveň závislosti.

Jak vzniká závislost na nikotinu

Když si poprvé zapálíme, může se u nás objevit nevolnost, závratě, bolest hlavy nebo nevolnost, ale v průběhu času, jak si vytváříme toleranci k nikotinu, se tyto projevy vytrácejí.

Rutinní kouření způsobuje, že se naše tělo přizpůsobilo tomu, že má určitou úroveň nikotinu; aniž bychom si to uvědomili, regulujeme počet cigaret, které kouříme, aby se udržovala určitá hladina nikotinu v našich tělech. Tolerance našich těl k nepříjemným účinkům nikotinu nám umožňuje zaměřit se na příjemné účinky, které nikotin přináší. To, co si většina neuvědomuje, je, že příjemné účinky z kouření jsou reakce těla na nikotin, což narušuje přirozenou rovnováhu těla.

Po určitém čase stráveném kouřením máme pocit, že potřebujeme kouřit, abychom se cítili „normálně“, a naše běžné denní činnosti nemohou být dokončeny, dokud si nezakouříme. Začínáme spojovat naše kuřácké rutiny s mnoha našimi každodenními a společenskými aktivitami. Příkladem je cigareta se šálkem kávy nebo v průběhu telefonování. Děje se to jakoby mimochodem a ani o tom nevíme.

Pokaždé, když si zapálíme, nikotin a další chemikálie z cigaretového kouře jsou absorbovány v těle. Nikotin vstoupí do krevního oběhu a dostane se do mozku. Stimuluje náš nervový systém, my se cítíme šťastně díky uvolněnému dopaminu. Příjemné pocity, které při kouření zažíváme, se objevují velmi rychle, ale po kouření hladina nikotinu klesá a schopnost cítit potěšení slábne. To způsobuje, že potřebujete více nikotinu pro udržení dobrého pocitu. 

Vedlejší účinky nikotinu

Nikotin způsobuje širokou škálu vedlejších účinků. Ovlivňuje cirkulaci krve, co se může projevovat jako zvýšená tendence srážlivosti krve, což vede k riziku vzniku krevních sraženin, nebo aterosklerózy.

Dále se můžou objevovat závratě, problémy se spánkem, nevolnost a zvracení, sucho v ústech, špatné trávení, peptické vředy, průjem, pálení žáhy ale také zvýšení krevního tlaku, chronický kašel, třes a bolest ve svalech a bolesti kloubů.