Mnoho společností zabývajících se prodejem elektronických cigaret uvádí na trh svůj produkt jako nástroj, který pomáhá kuřákům přestat kouřit. Nicméně například Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv neuznalo žádnou elektronickou cigaretu jako bezpečnou nebo účinnou metodu, která by měla pomoci kuřákům při odvykání kouření.

Většina studií poukazuje na to, že používání elektronických cigaret neznižuje užívání cigaret a lidé, kteří používají elektronické cigarety, mohou mít menší pravděpodobnost, že úspěšně přestanou kouřit celkově. To může být proto, že používání elektronických cigaret může udržovat závislost na nikotinu. Návykové vlastnosti kouření zahrnují nejen nikotin, ale také chování a environmentální příznaky spojené s kouřením, které elektronická cigareta napodobuje.

Elektronické cigarety jsou tabákový výrobek kterého užívání neustále stoupá. Nenahrazuje jiné metody ve snaze přestat kouřit. Proto je nejlepší přestat s kouřením celkově. Dopad na vaše zdraví, peněženku a svobodu bude nevyčíslitelný.