Imunita je to nejvzácnější, co máme. Chrání nás, dělá silnými a pomáhá nám odolávat vnějším vlivům. Slouží jako vojsko statečných bojovníků peroucích se dennodenně za naše bezpečí a zdraví. Tito chrabří vojáci nejsou samozřejmostí a často jim házíme klacky pod nohy a devastujeme je svým životním stylem. Ve výsledku jsme tak křehcí, zranitelní a nedokážeme odolávat vnějšímu napadení organismu. Jsme také více nemocní a dělá nám problém racionálně pracovat s vlastními emocemi. Podléháme tak nejen virům, bakteriím, pylům anebo roztočům, ale také strachu, smutku či panice.

V naší ordinaci mimo odvykání kouření také praktikujeme tradiční čínskou medicínu a zbavování se návyku na nikotinu propojujeme s poznatky a zkušenostmi z oblasti čínské medicíny. Je to právě čínská medicína, která klade velký důraz na prevenci a pěstování zdraví. Na naši odborné stáži v čínském Chengdu v roce 2017 jsme v nemocnici mimo klasických oddělení jako jsou pediatrie, gynekologie nebo interna, navštívili i jedno speciální – oddělení budoucích nemocí. Poslední zmiňované oddělení bylo plné a my jsme nechápali jací lidé se tam asi tak chodí nechat vyšetřit. Posléze jsme pochopili, ze oddělení navštěvují lidé právě ve snaze preventivně předejít budoucím nemocem.

U nás na západě to takto rozhodně nefunguje. Naše těla systematicky likvidujeme – prací, vztahy, koníčky a jídlem. Naše klienty zas a znova učíme například správně jíst. A to neznamená, že jim nabízíme rozsáhlé jídelníčky s počty gramů a kalorií. Ba naopak naše rady jsou prosté a obsahují věci jako: Stravujte se pravidelně, je lepší jíst v menším množství, ale kvalitně. Nejdůležitější ale je jíst s radostí! Mimo to klienty také učíme odpočívat. Mnoho lidí to dnes neumí. Při terapii pro odvykání kouření například vyžadujeme, aby si klienti vypnuli mobilní telefon, pohodlně se usadili do křesla a relaxovali. Nepřestává nás překvapovat, že mnoho lidí nedokáže ani půl hodiny sedět v klidu jen tak – bez telefonu, rádia, anebo jiného vnějšího impulzu. Jen tak sedět a být sám se sebou je pro nás téměř nemožné. A právě to může byt součástí prevence před viry, součástí návratu k sobě a ve výsledku posílením imunity. 

Odvykání kouření je často začátkem nové cesty a jak vidíme, naši klienti bez cigarety objevují své nové já. Jsou šťastní a hrdí. Mají radost, že nemusí podléhat žádnému návyku a začínají se o své tělo starat jako o chrám. Odvykání kouření často spojují s tím, že začnou lépe jíst, kvalitně spát a trávit čas v příjemné společnosti a v harmonickém prostředí. 

V naší ordinaci máme silné nástroje pro podporu imunity a obranyschopnosti a těmi jsou tradiční čínská medicína pro podporu, posílení imunity a biorezonanci pro pomoc při odvykání kouření.

Začnete se o sebe starat a ideálně se také pokuste omezit nebo úplně přestat kouřit. Je to zkratka k zdravějšímu tělu i mysli. Také vám výrazně pomůže začít více chodit do přírody. Smějte se. Zpomalte a relaxujte. Jděte do kina a věnujte více času rodině a těm, které máte rádi. Tělo vám to tisícekrát oplatí.

Autor: Lucia Petriláková