Kouření škodí zdraví, to všichni víme. Zapříčiňuje špatný průtok krve, což samo o sobě způsobuje různé zdravotní problémy, choroby a přináší mnoho dalších potíží.

Nikotin, který je obsažen v cigaretách, je návykovější než heroin. Díky kouření cítíte různé stimulace; před jídlem přestanete cítit hlad a po něm ospalost. Tyto účinky způsobuje nikotin tím, že působí na hladinu hormonů nadledvinek a krevního cukru a na mozkové neurotransmitery. Proto je tak těžké s kouřením skoncovat, nebo ho aspoň omezit. Velmi pomůže strava a její časové rozložení během dne. Důležité je, abyste při kouření omezili příjem dalších stimulačních potravin a nápojů jako jsou například čokoláda, cukr, káva nebo čaj. Upřednostněte jídla obsahující sacharidy s pomalým uvolňováním a potraviny bohaté na bílkoviny. Pokuste se též přerušit dlouho zaužívané návyky, kdy si jdete zapálit (po probuzení, po jídle, při kávě, před spaním).  

Nyní přejdeme k tématu kouření a jeho vlivu na cvičení. Kouření zužuje cévy a zhoršuje dýchání. Zúžené cévy jsou katastrofou, pokud chcete cvičit intenzivně. Kvůli kouření budete mít horší kondičku a nevydržíte cvičit dlouho a v takovém tempu jako byste chtěli. V průběhu cvičení se mohou objevit i problémy se svalovými kontrakcemi. Když máte kvůli zúženým cévám problém s cirkulací krve, která kromě živin rozváží po těle i kyslík, nemůžete čekat, že svaly budou fungovat naplno. A není to problém jen se svaly, které právě procvičujete, ale se všemi svaly v těle.

Někteří silní kuřáci před cvičením užívají arginin (doplněk výživy hlavně sportovců, který se řadí do skupiny tréninkových pump a stimulantů), nebo jiný doplněk k prokrvení svalů a roztažení cév. Milí kuřáci, ale pokud máte celé dny v ruce cigaretu, tak vám pár tabletek před tréninkem nepomůže. Pomůže vám právě ten trénink a následné omezení cigaret. Doporučuje nekouřit minimálně dvě hodiny před a po tréninku. Toto doporučení platí nejen pro tréninky v posilovně, ale obecně pro fyzickou zátěž. Po vykouření cigarety máte nejvíce zúžené cévy a rychlé zvýšení srdeční frekvence se zúženými cévami může způsobit vážné zdravotní komplikace, v krajním případě i infarkt.

Kromě upravení stravy a vynechání návyků spojených s cigaretou, je tu ještě jedna pomůcka. Stanovte si cíle, kde chcete být za několik let a hlavně, jak byste se chtěli cítit. Pravděpodobně existuje nejméně jedna osoba, pro kterou byste chtěli žít co nejdéle a ve zdraví. Přestaňte kouřit a začněte cvičit. Začněte nyní. Když nevíte jak, ptejte se.