Kouření cigaret a těhotenství nejdou dohromady. Kouření během těhotenství ohrožuje budoucí maminku i nenarozené dítě. Cigarety obsahují nebezpečné chemické látky, včetně nikotinu, oxidu uhelnatého a dehtu a výrazně zvyšují riziko těhotenských komplikací, z nichž některé mohou být fatální pro matku nebo dítě. Podívejte se na tyto rizika v našem článku.

PROBLÉM S OTĚHOTNĚNÍM.

Není žádným tajemstvím, že kouření poškozuje vaše zdraví, takže by nemělo být překvapením, že kouření může ovlivnit také vaši plodnost. Pro mnohé ženy je to však zřejmě překvapující. Kouření bylo spojeno se zvýšeným rizikem mnoha onemocnění a toxiny obsažené v cigaretách ovlivňují nejen vaše plíce, ale i zdraví celého tělavčetně reprodukčního systému. Kouřící návyky mohou být zodpovědné za problémy s otěhotněním a u 13 procent párů.

ZVÝŠENÉ RIZIKO POTRATU A MIMODĚLOŽNÍHO TĚHOTENSTVÍ.

Během prvních dnů po početí, kdy se plod rychle rozvíjí, je vysoce náchylný na genetické poškození způsobené cigaretovým kouřem. A protože chromozomální problémy jsou nejčastější příčinou potratů, je možné, že cigaretový kouř je jednou z příčin potratu. Kouření také může ovlivnit výstelku dělohy, což způsobuje obtížné uhnízdění oplodněného vajíčka.

RIZIKO PATOLOGICKÉHO ULOŽENÍ PLACENTY.

Těhotné kuřačky mají dvakrát větší pravděpodobnost, že mají placentu uloženou patologicky, což je stav, kdy je placenta připojena k děloze příliš blízko krčku dělohy. Ženy s takto uloženou placentou pak často rodí císařským řezem.

RIZIKO ABRUPCE PLACENTY.

Placentární abrupce (odtržení) nastává, když se placenta předčasně oddělí od dělohy. To může způsobit předčasný porod, porod mrtvého porodu a dokonce i časné úmrtí dítěte. Těhotné kuřačky mají 1,4 až 2,4 krát vyšší pravděpodobnost, že se tento stav bude vyvíjet ve srovnání s těhotnými nekuřačkami.

PŘEDČASNÁ RUPTURA AMNIOVÉ MEMBRÁNY.

Ženy, které kouří během těhotenství, mají větší pravděpodobnost, že utrpí předčasné prasknutí amniotického vaku (vnitřní plodový obal), což přináší komplikace pro donošení plodu do plného gestačního období.

MENŠÍ PORODNÍ HMOTNOST DÍTĚTE.

Vědci zjistili příčinný vztah mezi kouřením a pasivním kouřením v průběhu těhotenství a nízkou porodní hmotností dítěte. Nízká porodní hmotnost je také jednou z hlavních příčin úmrtí novorozenců.

SNÍŽENÝ PŘÍSUN KYSLÍKU PRO PLOD.

Vědci se domnívají, že nikotin v matčině krevním oběhu může způsobovat srážení krevních cév v pupečníku a děloze, což snižuje množství kyslíku pro nenarozené dítě. Nikotin může také omezit množství dodané krve do kardiovaskulárního systému plodu.

JSOU ELEKTRONICKÉ CIGARETY BEZPEČNĚJŠÍ? 

Elektronické cigarety nebo e-cigarety přeměňují tekutý nikotin, který se po nahřátí promění v páru a vdechuje. I když je pravda, že pára elektronické cigarety obsahuje méně toxických chemikálií než tradiční cigaretový kouř, přinášejí matkám i dítěti některé jedy a chemikálie způsobující závažní onemocnění. Jak již bylo zmíněno výše, samotný nikotin není vhodný pro vyvíjející se plod. Elektronické cigarety dále obsahují formaldehyd, akrolein, těžké kovy a další škodliviny, které mohou poškodit mozek a plíce nenarozeného dítěte.

ZVÁŽIT ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ BY MĚLI TAKÉ BUDOUCÍ TATÍNKOVÉ.

Budoucí tatínkové by měli zvážit odvykání kouření spolu s budoucí maminkou. Výzkum ukázal, že kouření poškozuje spermie a může vést k problémům s plodností. O vztahu kouření mužů a jejich plodnosti se více dočtete v našem dalším článku Dopad kouření na mužské spermie a plodnost.