V současné době je zdravý životní styl stále populárnější. Každý běhá, chodí do fitka, vyhýbá se bílé mouce a cvičí jógu, aby se zbavil stresu. Na druhé straně skoro třetina z nás kouří. Kouření je příčinou různých onemocnění. Přibližme si ty nejzávažnější, které se týkají přímo ústní dutiny.

TAKOVÝ SMRAD, „ŽE BY JEDEN PAD“

Kromě opravdu závažných zubních problémů kouření způsobuje i řadu nepříjemností, či estetických problémů. Při dlouhodobém kouření tyto mohou přerůst do onemocnění a bolestivých případů. Kouřením si kazíme svěží dech, což může být nepříjemné, jak pro nás samotných, tak pro naše okolí. Mnohem rychleji dochází k žloutnutí zubů, výskytu pigmentových skvrn a zubního kamene. Rizikové jsou i bílé skvrny na jazyku a v ústech, nebo taky zvýšená pravděpodobnost neúspěšné aplikace zubních implantátů.

ONEMOCNĚNÍ DÁSNÍ

Bohužel, kouření je silný soupeř zdravých zubů. Naše sliny mají v ústech ochrannou funkci. Ničí bakterie, chrání zubní sklovinu, pomáhají hojit záněty, či rány. Toxiny, které přijímáme, s každým potažením z cigarety oslabují sliny a vysušují ústní dutinu. Právě to často vede ke vzniku zánětu dásní a následně k parodontitidě. Tabák způsobuje také ztrátu kostní hmoty a může být také příčinou vypadávaní zubů. Příznaky onemocnění dásní si nemusíme hned všimnout, ale poškození může být již trvalé.

RAKOVINA ÚSTNÍ DUTINY

Výskyt tohoto onemocnění přímo úměrně stoupá s tím, jak dlouho už kouříme. Zasahuje jazyk, rty, hrdlo, jednoduše celé ústa a ústní dutinu. Přibližně 90 % všech pacientů trpících tímto onemocněním jsou kuřáci.

RYCHLOKURZ ZDRAVÉ ÚSTNÍ DUTINY

  1. Přestaňte kouřit – kouření smrdí, je drahé, jsou z toho žluté zuby a nezdravé dásně, zvyšuje se riziko rakoviny.
  2. Ústní hygiena nad zlato – čistěte si pořádně zuby. Zní to jednoduše a samozřejmě, ale věřte, není tomu tak. Vyberte si správný zubní kartáček a pastu a věnujte zubům důkladnou a pravidelnou péči.
  3. Prevence musí být – nezanedbávejte prohlídky u zubaře nebo dentální hygienistky. Prevence je totiž tou nejlepší léčbou.