V Bionce se nás klienti často ptají, zdali je vhodné pít čaj z čerstvého zázvoru v době chřipek a viróz každý den – tedy preventivně. Pokaždé, když jim každodenní pití tohoto čaje vymlouváme, se potkáváme s jejich překvapeným výrazem. Proto vznikl tento článek, aby pomohl vnést trochu světla do této otázky.

Čerstvý zázvor anebo čínsky Sheng Jiang (čti šeng ťiang) je léčivá bylinka těšící se v Tradiční čínské medicíně veliké oblibě. Jeho chuť je štiplavá, je teplé povahy a své účinky směřuje k dráze plic, žaludku a sleziny.

Svou štiplavou chutí vyvolává pocení a otevírá povrch těla a tím vypudí škodlivinu (např. virus) akutně napadající náš organismus ven. Z toho vyplývá, že čaj z čerstvého zázvoru je vhodné pít v době, kdy cítíme, že na nás „něco leze“, anebo když se objeví symptomy jako horečka se zimnicí, bolesti hlavy, kašel, ucpaný nos. Právě pro tuto jeho skvělou schopnost – potlačit akutní symptomy nachlazení hned ze začátku, začal být zázvor hojně využíván i preventivně. To ale působí kontraproduktivně, protože v době, kdy povrch našeho těla má být uzavřen a chráněn, my ho častou konzumací čerstvého zázvoru nutíme k opaku a zveme tak vnější škodliviny k napadání našeho těla. Dává vám to smysl?

Čerstvý zázvor má ještě další skvělý účinek a tím je jeho schopnost harmonizovat žaludek. Svou teplou povahou zahřívá střed (slezinu), zastavuje zvracení a odstraňuje jedovatosti. Pro tyto jeho vlastnosti se nazývá „božským léčivem proti zvracení“. Používá se tak při různých typech zvracení a nevolností. Syrová zázvorová šťáva se využívá v případech otravy z masa nebo rostlin, jinak se zázvor pije jako odvar – oddenek se několik minut vaří ve vodě, poté se zcedí a výluh se pije.

Kvůli svému teplému, štiplavému a rozptylujícímu účinku by se čerstvý zázvor neměl podávat při spontánním pocení z nedostatku (například žena trpící návaly po menopauze) anebo při vnitřní horkosti z prázdnoty (horkost dlaní a chodidel, noční pocení, srdeční neklid) a nárůstu plné horkosti (rozpálené tělo, rudý obličej, neklid).

Nemusíme se však čerstvého zázvoru bát. Klidně si jej můžeme z času na čas vychutnat. Opatrně s jeho častou nebo denní konzumací. Prostě všeho s mírou.