Kouření je škodlivé a víme, že negativně ovlivňuje celou řadu vnitřních orgánů a procesů v těle. Kouření cigaret se ale negativně projevuje také na zevnějšku člověka, co motivuje hlavně ženy kuřačky k tomu, aby zvážily odvykání kouření. Přečtěte si, jak kouření cigaret ovlivňuje váš vzhled.

1.TMAVÉ KRUHY A VÁČKY POD OČIMA.

Podle některých výzkumů je dokázáno, že kuřáci nespí stejně zdravě jako nekuřáci. Nikotin působí jako stimulant a kouření před spaním může narušit kvalitu spánku. Nedostatek zdravého a dostatečně kvalitního spánku poškozujete zdraví a na vzhledu se projevuje mnoha způsoby. Jedním z nejočividnějších důsledků takového spánku jsou tmavé kruhy a váčky pod očima. 

2. MATNÁ A SUCHÁ POKOŽKA.

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak se kouření cigaret projevuje na vašem vzhledu, je změna pokožky obličeje. Pokožka kuřáka v důsledku kouření ztrácí lesk a stává se matnou, šedou a nedostatečně vyživenou. Kouření vyčerpává živiny včetně vitamínu C, které slouží k regeneraci a ochraně pokožky. Cigaretový dým obsahuje oxid uhelnatý, který brání efektivnímu průniku kyslíku do těla a teda i do pokožky. To všechno působí na pokožku a zanechává jí bez barvy, výživy a pružnosti. 

3. VRÁSKY A POVISLÁ KŮŽE.

Kouření cigaret narušuje elastin a spouští uvolňování enzymu, který snižuje kolagen, což jsou procesy, které prohlubují vrásky a způsobují ztenčení kůže. Při potahování z cigarety kuřák špulí rty a tím se tvoří vrásky kolem nich. Opakováním tohoto špoulení se pak tyto vrásky stávají hlubší a trvalé. A ačkoli si to většina kuřáků neuvědomuje, při kouření také mhouří oči, čímž se vytvářejí vrásky kolem očí známé jako vraní nohy anebo rybí ocas. Jsou to běžné vrásky, které se tvoří na vnějších okrajích očí. Oslabení kůže způsobené kouřením může působit na ochabování pokožky i v jiných částech těla. Konkrétně, prsa a horní ramena jsou často ovlivněny ztrátou elasticity kůže v důsledku kouření.

4. PIGMENTOVÉ SKVRNY.

Kouření zabraňuje efektivnímu průniku krve k vnějším vrstvám kůže a ta je tím náchylnější k poškození kapilár a žil, což může způsobit tmavé zjizvení a pigmentaci na obličeji a pokožce těla. Tím se na pokožce objevují tmavé skvrny, kterým se říká pigmentové anebo starecké skvrny.

5. PŘEDČASNÉ STÁRNUTÍ POKOŽKY.

Proces stárnutí pokožky se zrychluje kouřením cigaret. Chemikálie, které jsou obsaženy v cigaretovém dýmu, způsobují, že kůže stárne mnohem rychleji, takže vypadá nepružně a bez zdravé barvy. Jak uvádíme výše, nedostatek kolagenu a elastinu ovlivňuje kvalitu pokožky a je velkým faktorem při předčasném stárnutí pokožky. Důležitou roli při stárnutí pokožky hraje také omezení průtoku kyslíku v cévách, které brání dostatečnému vyživování kůže a přispívá tak k jejímu předčasnému stárnutí.

6. TMAVÉ ZBARVENÍ RTŮ.

Neustálé vystavování se teplu z kouření cigaret způsobuje ztmavnutí a tmavou pigmentaci rtů, které se také stávají suchými, tmavě zbarvenými a často i popraskanými.

7. STRIE.

Ačkoli se strie většinou vyvinou v důsledku rychlého úbytku nebo přibývání na váze, kouření také podporuje jejich vznik. Nikotin v cigaretách totiž poškozuje pojivové tkáně a vlákna v kůži, což ji dělá slabší a nepružnou. Výsledkem je, že kuřáci pravděpodobněji vidí, jak se na jejich bocích a stehnech vytvářejí stříbrné pruhy.

8. ŽLUTÉ ZUBY A NEHTY.

Nikotin v cigaretách zbarvuje zuby do žluta a časem dokonce do hněda. Tabák v cigaretách může vést k onemocnění dásní oslabením jejich tkání. Roky držení cigaret mezi stejnými prsty vedou k zežloutnutí kůže konečků prstů a nehtů. Tento typ zabarvení je téměř nemožné odstranit mýdlem a vodou. Jediným způsobem, jak se toho skutečně zbavit, je vyhnout se držení cigaret, tedy přestat kouřit.

9. VYPADÁVÁNÍ VLASŮ.

Kuřáci mají tendenci mít tenké a slabé vlasy, protože toxické chemikálie v kouři poškozují DNA vlasových folikulů. Cigarety také vytvářejí volné radikály poškozující buňky, které nejenže dělají vlasy tenké a křehké, ale také způsobují jejich šedivění.

10. ŠPATNÉ HOJENÍ PORANĚNÉ KŮŽE.

Stažení cév způsobeno toxiny v cigaretovém kouři negativně působí na hojení ran. Nedostatek průtoku krve způsobuje zpomalování regenerace pokožky. Mnoho doktorů často doporučuje kuřákům přestat kouřit před operačním zákrokem právě kvůli zabezpečení lepšího hojení se ran po operaci.  Kouření také zvyšuje riziko infekce rány, odumírání tkání a tvorbu krevních sraženin.

11. ZVÝŠENÉ RIZIKO ŠEDÉHO ZÁKALU.

Katarakta neboli šedý zákal vede k zakalení čočky oka, což způsobuje rozmazané vidění, zvláště v noci a může se vyvinout až do úplné slepoty. Kouření má negativní vliv na oční pozadí, sítnici, žlutou skvrnu, oční nerv a čočku. Poškozuje všechny části oka mnohem víc, než bychom předpokládali. Pokud kuřáci musí prodělat oční operaci, hůř a déle se hojí. Protože cigarety významně zrychlují vznik zmíněných očních chorob, měli by kuřáci zajít k oftalmologovi na preventivní prohlídku už ve čtyřiceti. A zejména lidé, u nichž se některá z těchto nemocí objevila v rodině.

12. KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ.

Všechny výše zmíněné negativní účinky kouření působí také na zdraví pokožky a vedou k různým druhům kožních onemocnění, jako jsou například psoriáza, akné, vaskulitida, bradavice, anebo dokonce rakovina kůže. Cigaretový kouř obsahuje tisíce toxických složek, z nichž mnohé jsou známé karcinogeny, toxiny a jedy. Nikotin je vysoce návyková látka, které mimo jiné způsobuje kožní vazokonstrikci (zúžení cév), která pravděpodobně hraje roli při špatném hojení ran a zvýšeném zvrásnění kůže u kuřáků. To přispívá k zánětlivým kožním stavům u kuřáků. ,

Je opravdu lepší nekouřit. Jak často naši klienti zmiňují, je to jen zbytečný návyk, kterého se těžko zbavuje. Ale za tu námahu to stojí. Když přestanete kouřit, vaše tělo se vám odvděčí víc, než čekáte. Nechte se tím mile překvapit.