Možná se ptáte, zvlášť, když kouříte již delší dobu, jestli vůbec stojí zato přestat kouřit. Od odvykání vás odrazuje velká chuť na cigaretu a obtěžující abstinenční příznaky. A možná vás taky napadá: „Už jsem si kouřením nadělal škody dost, stojí vůbec zato přestat?“ Myslíme, že určitě to zato stojí!

Naše tělo má naštěstí úžasnou schopnost samo uzdravování a dělá to rychleji, než si myslíte. Dokonce s tím začíná již půl hodiny potom, co típnete vaši poslední cigaretu.  

20 minut

Již v čase kratším, než je potřeba k sledování další části oblíbeného seriálu, vaše tělo začíná se samo uzdravovacím procesem. Po 20 minutách od poslední cigarety začne váš puls a krevní tlak klesat zpátky do normálu. Vaše ruce a nohy se zahřívají na obvyklou teplotu.

8 hodin

Na konci pracovního dne se hladina nikotinu a oxidu uhelnatého sníží na polovinu. Proč na tom záleží? Oxid uhelnatý je chemická látka v cigaretách a v krvi vytlačuje kyslík. To způsobuje problémy v těle od svalů až po mozek, protože nedostávají kyslík, který potřebují.

Ale jak množství oxidu uhelnatého v krvi klesá, hladina kyslíku se vrací k normálu.

12 hodin

Během poloviny prvního dne od poslední cigarety se hladina oxidu uhelnatého v krvi vrátí na normální hodnotu. A vaše srdce vám poděkuje. Nyní nemusí tak těžce pumpovat, aby dostalo dostatek kyslíku do těla.

24 hodin

Pokud kouříte balíček cigaret denně, hrozí vám dvakrát větší riziko srdečního infarktu nežli u nekuřáků. Ale již jeden celý den bez cigarety toto riziko snižuje. A to je skvělé.

48 hodin

Po 48 hodinách se vaše chuťové a čichové smysly zlepšují a vy si dokážete lépe vychutnávat jídlo a pití. Děje se to proto, že se vaše nervové zakončení začínají léčit.

Vaše tělo nyní zaneprázdněno detoxikací a vaše plíce se zbavují hlenu a nečistot z cigaret. A v těle se už nenachází nikotin.

3 dny

Na konci třetího dne se vám začíná dýchat lépe a máte více energie. Vaše plíce se zotavují.

2 týdny – 3 měsíce

Během této doby děláte obrovské kroky. Zvládáte toho dělat mnohem víc, protože vaše plíce jsou silnější a čistější a váš krevní oběh se zlepšil. Můžete cvičit, aniž byste se tolik zadýchávali. Riziko srdečního infarktu nadále klesá.

3 – 9 měsíců

V tomto okamžiku se můžete zhluboka nadechnout. Namísto suchého, dráždivého kašle vykašláváte efektivním způsobem škodliviny pryč, čím lépe předcházíte nachlazení a rýmě. V tuto chvíli máte také více energie.

1 rok

Na konci roku prvního roku nekouření se pořádně odměňte. Máte za sebou velký milník. Riziko onemocnění srdce je nyní na polovině toho, co bylo před rokem.

5 let

Riziko závažného onemocnění jako například mrtvice je stejné jako u nekuřáka. A pravděpodobnost rakoviny klesá na polovinu.

10 let

Ve srovnání s někým, kdo ještě kouří, je pravděpodobnost úmrtí na rakovinu plic poloviční. 

15 let

Po 15 letech nekouření, jsou šance na srdeční onemocnění stejné, jako kdybyste nikdy nekouřili. Vaše tělo udělalo spoustu práce na cestě k zotavení a uzdravení. 

Když začnete, vypadá to jako dlouhá cesta, ale určitě to stojí zato!